Михаил Николов, собственик на верига сладкарници във Варна, обяснява как да

...
Михаил Николов, собственик на верига сладкарници във Варна, обяснява как да
Коментари Харесай

Собственик на сладкарница: Не е истински козунак, ако струва под 5 лв.

Михаил Николов, притежател на верига сладкарници във Варна, обяснява как да разграничаваме същинския първокласен козунак от този, изработен с подготвен козуначен микс - единствено от сухи смеси и подобрители.

" Статистиката е безапелационна - България е преди всичко по редица тежки заболявания. Причината за това потегля от червата, това е потвърдено. Основната причина това да се случва е некачествената храна, точно тези смески, които са цялостни с химични съставки, които малко по малко унищожават нашата чревна флора ", разказва Михаил Николов.

По думите на експерта в хлебаро-сладкарския бизнес е  невероятно да има козунак на цени сред 2,50 и 3 лв. . Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лв., без грам надценка и никаква облага.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и разнообразни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е прекрасен, може да се реши по бухването и дали се къса на конци . А въпросните " конци " се получават от глутеновите влакна на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване, заяви БНР.

В актуалното хлебопроизводство се наложи по-бързият и на ниска цена вид на козунак, създаден с козуначен микс. Това е едно облекчение за производителите, тъй като се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата като се изключи водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат в допълнение. Козуначният микс нормално съдържа: яйчен прахуляк, изсъхнало мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при произвеждане на козунаци по класическата технология са по-високи спрямо тези при потребление на " козуначен " микс. Сред главните дефекти на по-бюджетния тип козунаци е, че не може да се реализира резултатът на „ конците ”.  Не може да се размени и усетът и ароматът на вложените съставки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР